donderdag 19 augustus 2010

Mindfulness Relatietherapie


Mindfulness-relatietherapie is gebouwd op twee bouwstenen.

De eerste bouwsteen is de relatiedefinitie, de tweede is acceptatie en een mild oordeel.Relatiedefinitie

De relatiedefinitie is de beschrijving van hoe we met elkaar omgaan. De bewuste en onbewuste afspraken die regelen hoe we in diverse situaties zaken afhandelen. Twee gebieden: zakelijke gebied en het relationele/persoonlijke gebied.

Zakelijke gebied.
In het zakelijke gebied liggen alle materiƫle afspraken. Voorbeelden hiervan zijn. Wie betaald de huur/hypotheek, wie handelt de verzekeringspolissen af, wie doet wat in het huishouden, wie doet wat in de opvoeding en verzorging van de kinderen.

Relationele/persoonlijke gebied.
In het relationele/persoonlijke vlak liggen de veelal onbewuste afspraken. Voorbeelden hiervan zijn . Hoeveel aandacht geef je aan elkaar en krijg je, kun je tekortkomingen van de ander accepteren, wil je dat de ander zich op een bepaalde manier gedraagt, hoe ga je om met afspraken en verwachtingen, hoe ga je om met conflicten. Wie luistert en wie praat, houden we het gezellig of mogen er ook serieuze zaken aan bod komen?

Wanneer zaken op het zakelijke gebied goed geregeld zijn zullen ze niet gemakkelijk door onduidelijkheden op het persoonlijke, relationele vlak besmet worden. Wanneer ze niet goed geregeld worden zullen er veel zaken uitgevochten worden die op het persoonlijk, relationele vlak geregeld moeten worden.Acceptatie en mild oordeel

Acceptatie en een mild oordeel over jezelf, elkaar, de relatie en de situatie worden gevormd in het mindfulness-traject. In het zich ontwikkelend proces van opmerkzaamheid naar aandacht wordt acceptatie en een mild oordeel als vanzelf gevormd.

In dit proces:
- leert men naar elkaar luisteren,
- gaat men horen wat de ander zegt
- leert men reageren op de werkelijke behoeften van de ander,
- weet men tijdig de valkuil van escalatie te stoppen,
- gaat men zichzelf en de ander echt zien en niet meer een geromantiseerd of gedemoniseerd persoon.Resultaat

Mindfulness brengt rust in de relatie. Het vraagt inzet van de betrokkenen en de motivatie om eruit te komen. Het vraagt om het uitvoeren van de opdrachten die gegeven worden. Opdrachten die gericht zijn op rust in jezelf, rust in de relatie en een constructieve ontwikkeling.Bijeenkomsten kunnen gepland worden in Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten